Noutăți

Vizită de studiu în Bulgaria și România în cadrul proiectului ”Under the Same Umbrella”

                Vizită  de studiu în Bulgaria și România în cadrul proiectului ”Under the Same Umbrella”
                                                                17.03.2016 - 23.03.2016
     Coordonatorii proiectului Under the Same Umbrella de la Colegiul Financiar-Bancar din Chișinău au format grupul de elevi și profesori implicați în proiect care au vizitat celelalte două țări partenere, participanți ai proiectului, România și Bulgaria.
     Prima destinație a fost Întorsura Buzăului, județul Covasna, România, localitatea ce ne-a atras prin frumusețea locului, fiind înconjurată de munți ce ne-au tăiat răsuflarea și am fost învălmășiți de aerul rece și debordant de oxigen. 
     Gazda, liceul teoretic Mircea Eliade din Întorsura Buzăului au fost acei care ne-au ghidat pe parcursul a două zile de neuitat, Pătrunjel Doina fiind coordonatorul proiectului.
     Activitatea a început cu deschiderea festivă unde ne-a fost prezentat programul proiectului ACES pentru 17 - 20 martie 2016. Prima activitate a fost ”Treasure hunt” la Valea zimbrilor fiind însoțiți de Neșa Voica, apoi profesorii au fost invitați la întâlnirea de proiect ACES. Am fost plăcut satisfăcuți de mascarada, show-ul muzical și workshop-urile organizate pentru elevii și beneficiarii proiectului (copiii de la casa familială și fetele de la Mănăstirea Mărcuș).
     Am vizitat copiii de la casa familială și am vazut condițiile bune de trai pentru ei, le-am dăruit mărțișoare și dulciuri.
     Ziua destinată excursiilor a fost 19 martie 2016. În drum spre Brașov am vizitat fetele de la Mănăstirea Mărcuș unde am fost încântați de cântecele fetelor. Următoarea destinație a fost Cetatea din localitatea sașilor - Prejmer.  Punctul culminant a fost orașul Brașov, situat la poalele munților. Aici am vizitat Biserica Neagră, istoria căreia ne-a fost prezentată de un ghid iscusit. Apoi ne-am bucurat de o plimbare în centrul vechi al Brașovului.
     Cel mai important fapt de menționat este relația de prietenie care s-a format între elevii din Moldova și cei din România.
     A doua destinație a fost Bulgaria - Sofia - 21 - 23 martie 2016. Orașul este protejat de un lanț înalt de munți.
     Gimnaziul 157 Cesar Vallejo, gazda, ne-au încântat cu ceremonia de primire a oaspeților, servindu-ne cu pâine înmuiată în miere, specificul țării.
     Coordonatorul proiectului Petya Petkova ne-a prezentat programul vizitei în Sofia, am fost informați despre un scurt istoric al capitalei. Am fost implicați în workshop-urile organizate de către cele trei țări partenere, tema fiind Solidaritatea. A urmat turul Sofiei, în calitate de ghid au fost elevii gimnaziului din Bulgaria.
     Vizita la centru pentru copiii supuși violenței (beneficiarii proiectului) a fost o lecție pentru noi toți. Am fost informați despre diverse tipuri de violență și consecințele acestora. Elevii și beneficiarii au participat la jocuri sportive, plantarea florilor, au copt colaci. Le-am dăruit și acestor copii mărțișoare, dulciuri și ciorapi.
      Am fost invitați la balul de primăvară al gimnaziului unde am fost încântați de cultura Bulgariei, cântece și dansuri. Directoarea gimnaziului ne-a înmânat certificate de participare. Au răsunat cântece specifice celor trei țări partenere ale proiectului. Elevii din Moldova, România și Bulgaria s-au împrietenit și au perceput conceptul de solidaritate, ceea ce urmează să fie demonstrat la prezentarea finală care se va desfășura în Senec.


                                                                                                                                                                Cazacu Diana,
                                                                                                                                   Șef catedră ”Limbă și comunicare”, 
                                                                                                                  participantă în proiect

Comentarii la subiect: